creativiteit helingsproces

Hoe creativiteit helpt bij het helingsproces na babyverlies

Hoe creativiteit helpt bij het helingsproces na babyverlies 1024 508 admin

En hoe dit jou kan ondersteunen in je helingsproces na een miskraam of stilgeboorte.

De vrouwen die ik spreek zijn veel met hun gedachten bij het verlies & gemis van hun kindje. Als eenmaal die hersenen beginnen te kraken, worden we in de gedachten spinsels en emoties meegezogen. Dit kan heel vermoeiend zijn, misschien herken je dat wel als je een dag flink verdrietig bent geweest, dat het ook voelt alsof je gesloopt ben. Dat je totaal geen energie meer hebt.

Juist door op een andere manier bezig te zijn met je verlies, zoals in de vorm van creativiteit, dan gaan andere delen van ons brein aan het werk. Hierdoor ervaren we minder onrust en kunnen we meer in ontspanningsmodus gaan. Waardoor het een heel fijne toevoeging kan zijn aan het helingsproces.

Je hart openen & je verlies in een ander perspectief zien

Uit wetenschappelijk onderzoek van Leavy blijkt namelijk dat creatieve bezigheden ontzettend waardevol kunnen zijn omdat het je hart kan doen openen. Het kan helpen om de situatie, dat wat je is overkomen:

 • in een ander perspectief te zien
 • er anders over te denken
 • en om op een diepere laag te kunnen voelen. 

Zelf heb ik me vroeger nooit echt gezien als creatief persoon. 

Terwijl nu weet ik dat we allemaal onze eigen vorm van creativiteit hebben. En dat er geen standaard voor is, dat je goed moet kunnen tekenen of schilderen. Of heel veel inspiratie moet hebben, de ideeën makkelijk uit je mouw moet kunnen schudden. 

Het gaat om het proces, niet het resultaat

En dat er geen goed of fout resultaat is, het gaat om het proces. Het gevoel dat het jou geeft en wat het je brengt.

Omdat het jou ook veel kan brengen deel ik graag één van mijn favoriete oefeningen met je: de Color Purpose Meditatie. Deze oefening heeft als doel om:

 • tot rust te komen, te mediteren
 • om betekenis te vinden en om de identiteit van het moederschap en leven na de dood te herdefiniëren
 • en het geeft een liefdevolle contact, verbinding tussen de moeder en het kindje. 

Wat zijn de stappen hiervoor?

 • zoek op het internet afbeeldingen die voor jou een krachtige moederschap van een Sterrenkindje uitstralen en neem een rustig moment om deze in te kleuren;
 • schrijf na het kleuren een brief aan je kindje en daarbij kan je gebruik maken van deze eerste openingszinnen:
  • “Wat ik je graag zou willen zeggen is…”
  • “Hetgeen wat ik jou had willen vragen is…” 
  • “Wat je moet weten over mij is…”
 • Sta hierna even stil. Gebruik dit moment om te mediteren of vanuit liefde te denken aan je kindje en de rust in jezelf te voelen;
 • Deel jouw kunstwerk met je partner of iemand anders, en ook jouw brief als je dat fijn vindt.

Meer rust & ruimte in je hoofd

Door op een heel andere manier met je kindje & je verlies bezig te zijn, kan het je nieuwe inzichten geven, meer rust of meer ruimte in je hoofd. Er is heel veel te vinden op het internet qua afbeeldingen, maar ik deel graag met je een afbeelding die ik heel inspirerend vind. Klik hier.

Voor mij voelde het creatief bezig zijn met Mika op deze manier heel verlichtend. Het was een bijzonder moment tussen ons twee waarbij er een sterke & liefdevolle verbinding was. Het is ook een vorm van een ritueel, die heel waardevol kunnen zijn om in verbinding te zijn met je kindje.

Het gratis Babyloss Journal

Ben jij opzoek naar fijne rituelen? Download dan via deze link de gratis Babyloss Journal, waar ook 10 inspirerende quotes in staan en je op een liefdevolle manier kan schrijven over jouw unieke verhaal van je kindje.

Juist doordat ik met mijn handen bezig was, en minder met mijn hoofd. En daardoor ontstond er iets magisch vanuit een diepere, gevoellaag. Zo creëer ik weer nieuwe waardevolle herinneringen aan mijn dochtertje. Zo fijn, want ze blijft altijd onderdeel van mij!

Hoe is jouw creatie geworden? En wat heeft bij jou de meeste indruk gemaakt? Ik zie heel graag jullie creaties via de mail of de dm!

Leave a Reply

Your email address will not be published.