helen na babyverlies

Jezelf helen na babyverlies

Jezelf helen na babyverlies 1024 1024 admin

Vaak krijgen we de opmerking te horen:

“Ben je er nog steeds niet overheen?”

“Gelukkig ging het tijdens de zwangerschap verkeerd en niet erna.” 

“Het was nog maar een foetus, het was nog helemaal geen kind.” 

Die vaak onbewust pijnlijke opmerkingen komen hard aan als je dat waar je zoveel liefde voor voelt niet bij je is. 

Alsof het verlies van jouw kindje er niet toe doet of dat er veel ‘heftigere’ gevallen zijn, dus “wat zeur je?” Of “komop, gewoon doorgaan met het leven.”

Dit kan ervoor zorgen dat je begint te twijfelen aan jezelf. Zou ik er niet al ‘overheen’ moeten zijn en weer alles moeten kunnen wat ik voorheen ook deed? Rouw ik wel goed om mijn verlies? Waardoor je je nog meer verloren voelt in het rouwproces.

Onthoud dan goed:

Een kindje dat je verloren bent, ongeacht termijn of wanneer, blijft voor altijd onderdeel van je. Dat is niets is wat je verwerkt, loslaat of vergeet. Het is deel van jou.

Helen is niet het negeren of onderdrukken van het verlies en de gevoelens & emoties die hierbij komen kijken. Of hopen dat het naarmate de tijd vordert dat je je beter gaat voelen. Dat het verlies van je baby meer naar de achtergrond gaat en jij weer op dezelfde voet door kan als daarvoor.

Dan is het een strandbal die je onder water blijft drukken, in de hoop dat hij daar blijft, maar op een gegeven moment zal de strandbal boven water komen. Vooral op de momenten dat het niet uitkomt of dat je het niet verwacht.

Hoe kan je helen van het verlies van jou kindje?

Het vraagt simpelweg om jouw aandacht & ruimte. Oprechte aandacht, dat datgeen wat er bij aandient er volledig mag zijn. En gezien wordt. Wat ontzettend moeilijk is, zeker in deze maatschappij waar we altijd maar door moeten gaan en productief moeten zijn.

Stilstaan bij je verlies, bij jezelf, bij dat wat er diep van binnen in jou speelt.

Dat is de grootste uitdaging, want dat is confronterend en soms ook pijnlijk. Maar dat is juist de eerste stap die jij kan zetten in het proces van helen.

Jouw kindje als inspiratiebron & steun in jouw leven

Want door jezelf te helen van dit grote verlies, dit grote gemis, ga je beetje bij beetje leren hoe je op een liefdevolle manier je kindje kan verweven in je leven. Zodat er naast het verdriet & gemis ook vreugde & verbinding kan ontstaan.

Waardoor het verlies jouw leven niet meer beheerst, maar jou steunt & inspireert om jouw mooiste leven te leven. En dat is het allermooiste kado wat jij jezelf & jouw kindje kan geven.

Wat betekent helen voor jou?

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.